Mijn Hypotheek kent de bomen? We kennen het bos?

Hypotheken zijn er in alle maten en soorten. Veel mensen zien al snel door de bomen het bos niet meer. Een verkeerd gekozen hypotheek kan u jarenlang vele euro’s per maand gaan kosten! Een goede voorlichting is van groot belang. De adviseurs van Mijn Hypotheek zijn u hierbij graag van dienst. Samen met u zullen zij uw wensen en behoeften inventariseren en analyseren. Hierna ontvangt u van hen een uitgebreid persoonlijk advies zodat u uiteindelijk tot de conclusie kunt komen: "Ja, dít is Mijn Hypotheek."

Let op:
Per 1 januari 2013 kunt u alleen fiscaal voordeel van de hypotheekrente aftrek genieten als u de hypotheek aflost op basis van een lineaire of een annuïteitenhypotheek. Onder voorwaarden is het nog wel mogelijk om een andere hypotheekvorm (bijvoorbeeld: bankspaar- of aflossingsvrije hypotheek) te kiezen. Als een van de onderstaande situaties van toepassing is voor u, dan kunt u nog een andere hypotheekvorm kiezen.

  • Ik heb in 2012 een onherroepelijke koop/aanneemovereenkomst en/of verbouwingovereenkomst getekend.
  • Ik heb een woning verkocht in 2012. En ik ga uiterlijk 31 december 2013 een nieuwe eigen woningschuld (= hypotheek) aan.
  • Mijn huidige hypotheek (vormen) verhuis ik mee naar mijn volgende woning. 
Wilt u meer weten over uw huidige situatie én de daarbij behorende fiscale voordelen, neem dan contact met ons op.


Hieronder treft u enige informatie aan over de voornaamste hypotheekvormen:Annuïteitenhypotheek
Bij deze hypotheekvorm lost u iedere maand een deel van de hypotheek af. Dit is echter geen vast bedrag. Aan het begin van de looptijd lost u weinig af en betaalt u veel rente; aan het eind van de looptijd lost u meer af en betaalt u minder rente. Hierdoor lopen uw netto maandlasten tijdens de looptijd op.
Kenmerken van de annuïteitenhypotheek zijn:
* Gelijke bruto maandlasten
* Afnemend belastingvoordeel
* Maandelijkse aflossing op hypotheek

Lineaire hypotheek
Bij een lineaire hypotheek lost u maandelijks een bedrag af. U bent ook maandelijks rente verschuldigd over de restantschuld. In het begin van de lening zullen de maandelijkse hypotheeklasten dan ook het hoogst zijn, omdat het renteaandeel dan het hoogst is. Gedurende de looptijd worden de hypotheeklasten steeds lager. Uw schuld neemt immers af en dus hoeft u ook minder rente te betalen. Het gevolg is wel, dat ook de fiscale voordeel steeds kleiner wordt.
Kenmerken van een lineaire hypotheek:
* Een vaste einddatum
* Tijdens de looptijd wordt periodiek afgelost
* U bent er zeker van dat de schuld vermindert
* De hypotheek is fiscaal minder gunstig

Bankspaarhypotheek
Bij een bankspaarhypotheek spaart u maandelijks een bedrag op een bankspaarrekening. Met het opgebouwde vermogen kunt u aan het einde van de looptijd uw hypotheek aflossen. Tevens betaalt u over uw hypotheek maandelijks rente.
Kenmerken van de bankspaarhypotheek zijn:
* Zekerheid
* Maandelijks gelijke woonlasten
* Sparen om af te lossen

Spaarhypotheek 
Bij een spaarhypotheek legt u maandelijks een premie in waardoor u vermogen opbouwt. Ondertussen betaalt u maandelijks uw rente en aan het einde van de looptijd wordt uw lening afgelost middels het opgebouwde vermogen.
Kenmerken van de spaarhypotheek zijn:
* Zekerheid
* Maandelijks gelijke woonlasten
* Sparen om af te lossen

Bij deze hypotheekvorm lost u iedere maand een deel van de hypotheek af. Dit is echter geen vast bedrag. Aan het begin van de looptijd lost u weinig af en betaalt u veel rente; aan het eind van de looptijd lost u meer af en betaalt u minder rente. Hierdoor lopen uw netto maandlasten tijdens de looptijd op. * Gelijke bruto maandlasten * Afnemend belastingvoordeel * Maandelijkse aflossing op hypotheek Bij een lineaire hypotheek lost u maandelijks een bedrag af. U bent ook maandelijks rente verschuldigd over de restantschuld. In het begin van de lening zullen de maandelijkse hypotheeklasten dan ook het hoogst zijn, omdat het renteaandeel dan het hoogst is. Gedurende de looptijd worden de hypotheeklasten steeds lager. Uw schuld neemt immers af en dus hoeft u ook minder rente te betalen. Het gevolg is wel, dat ook de fiscale voordeel steeds kleiner wordt. : * Een vaste einddatum* Tijdens de looptijd wordt periodiek afgelost* U bent er zeker van dat de schuld vermindert* De hypotheek is fiscaal minder gunstigBij een bankspaarhypotheek spaart u maandelijks een bedrag op een bankspaarrekening. Met het opgebouwde vermogen kunt u aan het einde van de looptijd uw hypotheek aflossen. Tevens betaalt u over uw hypotheek maandelijks rente. * Zekerheid* Maandelijks gelijke woonlasten* Sparen om af te lossen Bij een spaarhypotheek legt u maandelijks een premie in waardoor u vermogen opbouwt. Ondertussen betaalt u maandelijks uw rente en aan het einde van de looptijd wordt uw lening afgelost middels het opgebouwde vermogen. * Zekerheid* Maandelijks gelijke woonlasten* Sparen om af te lossen

Aflossingsvrije hypotheek
Bij deze hypotheekvorm lost u gedurende de looptijd de lening niet af; u betaalt alleen rente.
Kenmerken van de aflosssingsvrije hypotheek:
* Lage maandlasten
* Geen aflossing gedurende de looptijd
* Geen vermogens opbouw

Beleggingshypotheek
Bij een beleggingshypotheek legt u maandelijks een premie in waardoor u vermogen opbouwt middels een door u gekozen beleggingsfonds. Ondertussen betaalt u maandelijks uw rente en aan het einde van de looptijd wordt uw lening afgelost middels het opgebouwde vermogen. Aan deze hypotheekvorm kleven wel een aantal risico's. Het rendement op beleggingen kan fluctueren. Hierdoor is het eindkapitaal niet gegarandeerd.
Kenmerken van de spaarhypotheek zijn:
* Risicovol
* Maandelijks gelijke woonlasten
* Beleggen om af te lossen

Achtergrond